Κλινικός Διατροφολογος-Διαιτολόγος Αικατερίνη Δ. Θεοδωροπούλου

Παιδική παχυσαρκία: Ποια είναι η ιδανική διατροφή;


Η παιδική παχυσαρκία στις μέρες μας έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο. Στην Ελλάδα έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, με περίπου 1 στα 5 παιδιά να είναι παχύσαρκο.

Η πάθηση αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την δημόσια υγεία, καθώς τα παχύσαρκα παιδιά στην πλειοψηφία τους γίνονται παχύσαρκοι ενήλικες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται στον πληθυσμό η εμφάνιση προβλημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης τύπου 2.

Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι η παιδική παχυσαρκία αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στην ενήλικη ζωή. Για την αξιολόγηση του βάρους από την παιδική έως την εφηβική ηλικία, οι ειδικοί χρησιμοποιούν τις καμπύλες ανάπτυξης.


Τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας


Η παιδική παχυσαρκία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε γενετικούς παράγοντες, όμως για την αύξησή της ενοχοποιείται κυρίως ο τρόπος ζωής που έχει αλλάξει.

Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών είναι πλούσιες σε λιπαρά και πρόχειρο φαγητό, την στιγμή που η φυσική δραστηριότητα είναι περιορισμένη.

Στη χώρα μας, η αυξημένη κατανάλωση έτοιμου φαγητού, αναψυκτικών και γλυκών συνδυαστικά με την καθήλωση των παιδιών μπροστά στον υπολογιστή έχουν φτάσει το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στο 30%. 

Επικοινωνία

    EnglishΕλληνικά